vergrootglas
Vacatures in Econometrie
Maikel Volkerink

Hoe ontwikkelt de Nederlandse economie zich en wat gaat de nabije toekomst brengen?

Interview met Maikel Volkerink - Beleidsmedewerker

"Samen met andere Europese centrale banken streeft DNB naar prijsstabiliteit in het eurogebied. Hiervoor is verstandig monetair en economisch beleid nodig. De divisie Economisch beleid & onderzoek doet hier onderzoek naar en komt met onafhankelijke adviezen."

“Hoe ontwikkelt de Nederlandse economie zich en wat gaat de nabije toekomst brengen? Daar proberen we met ons team van de afdeling Conjunctuur een antwoord op te geven. Half jaarlijks presenteren we in Economische Vooruitzichten en Ontwikkelingen (EOV) onze visie op de korte termijn ontwikkelingen van de (inter-)nationale economie. Dat is echt ons eigen product, maar we volgen ook de ramingen van andere instituten zoals het CPB, CBS, OESO, IMF, ECB en andere Europese centrale banken. Onderling is er ook regelmatig contact. Gezien de impact van deze publicaties op beleidsmakers in politiek en bedrijfsleven gaan we daarbij niet over een nacht ijs. Vanuit verschillende invalshoeken bouwen we onze analyses op en toetsen deze aan economische modellen. Ik onderzoek bijvoorbeeld de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de impact daarvan op de conjunctuur. Hoe ontwikkelt zich de werkloosheid, hoe ziet deze eruit gesplitst naar doelgroepen (jongeren, langdurig werklozen, beroepsgroepen, flexwerkers, zzp’ers), matcht dit met de vraag, welke trends zijn waar te nemen, wat is de invloed hiervan op bijvoorbeeld de loonontwikkeling of de bestedingen? Collega’s van mij geven hun visie op de Nederlandse economie vanuit de ontwikkelingen op de woningmarkt, transport, consumptie, export, et cetera en samen resulteert dat in de publicatie Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten.”
 
Aan het woord is Maikel Volkerink, beleidsmedewerker binnen de afdeling Conjunctuur. “Naast de halfjaarlijkse ramingen besteden we veel tijd aan verdiepend onderzoek van academische kwaliteit. Zo starten we binnenkort met een onderzoek naar de financiële positie van bedrijven binnen het MKB. Dit naar aanleiding van de stelling van MKB-Nederland dat banken de groei van de Nederlandse economie drukken door een zeer zuinig kredietbeleid. Banken stellen daar tegenover dat financiering van bedrijven binnen het MKB te grote risico’s met zich meebrengt. Op basis van CBS micro data en een internationale enquête van de ECB, gaan wij nu onderzoeken hoe de verhoudingen precies liggen.” 
  
Twee jaar geleden stapte Maikel over van een kleine wetenschappelijke onderzoeksinstelling naar DNB. “Was ik vooraf nog bang m’n draai niet te kunnen vinden binnen zo’n grote organisatie, in de praktijk heeft dat volledig anders uitgepakt. De lijnen zijn hier kort en de collega’s enorm bevlogen. Je wordt geprikkeld goed naar de economie te kijken en daar wat van te vinden. En dat met maar één doel: zorgen dat niet alleen de directie, maar ook het publiek goed geïnformeerd is over de belangrijkste actuele economische ontwikkelingen.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 23-5-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Econometrie-vacature.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp