Vacatures in Econometrie

Organisatorische netwerkanalyse als basis voor verbetering van het finance proces

Bron: DL Network Analytics - Loes de Boer - 20 april 2021

Voor veel organisaties is het finance proces één van de meer omvangrijke en complexe processen. Enerzijds levert het geen directe waarde voor de klant, maar wel die financiële inzichten die nodig zijn voor een gezonde en winstgevende bedrijfsvoering. In het kort: het proces moet robuust ingericht zijn, maar het mag liever niet te veel kosten.

Een robuuste én efficiënte inrichting van de finance kolom is echter lang niet altijd een vanzelfsprekendheid. De informele netwerken spelen hierbij een belangrijke rol, en dan vooral de 'usual suspects'. Maar hoe steken die informele netwerken in elkaar? 

Wat is organisatorische netwerkanalyse?

Organisatorische netwerkanalyse (ONA) biedt een nieuwe manier van kijken naar organisaties. De methode is ontstaan uit de sociologie, maar wordt nu ook ingezet voor bedrijfsprocessen. Met ONA worden interpersoonlijke relaties tussen mensen in kaart gebracht. Op die manier wordt duidelijk hoe er écht wordt samengewerkt, informatie en advies wordt gedeeld, of nieuwe ideeën tot bloei komen.

Hoe kan ONA worden ingezet voor een robuust en efficiënt finance proces?

Met behulp van ONA wordt de samenwerking binnen het finance proces kwantitatief en visueel inzichtelijk gemaakt. Wie speelt bijvoorbeeld welke rol in welke (sub-)activiteit? Welke onderlinge afhankelijkheden zijn er? En wordt de beschikbare tijd efficiënt besteed?

Een ONA levert onder meer de volgende resultaten op:

  • Een overzicht van activiteiten en betrokkenheid van mensen bij deze activiteiten,
  • Inzicht in de verdeling van tijd over de verschillende activiteiten,
  • Inzicht in de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan kernactiviteiten en ‘alles eromheen’.

De resultaten geven belangrijke aanwijzingen voor verstoringen in de samenwerking en mogelijkheden voor procesverbeteringen. Het schept bijvoorbeeld duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden, vermindert dubbeling van activiteiten of activiteiten die geen waarde toevoegen en toont inefficiënties binnen de (sub)processen.

Hoe ziet zo’n visualisatie van samenwerking eruit?

Het volgende figuur is een voorbeeld visualisatie van de samenwerking binnen een groep mensen:

Met behulp van ONA wordt uit het figuur afgeleid hoe de onderlinge afhankelijkheden precies werken, en wie de sleutelfiguren zijn in het netwerk. In dit figuur geldt: hoe groter de bol, hoe belangrijker in het netwerk.

Loes de Boer is samen met Dmitriy Silov Co-Founder van DL Network Analytics. De missie van DL Network Analytics is om organisatorische netwerkanalyse simpel en toegankelijk te maken voor iedereen. Wil je meer weten over wat organisatorische netwerkanalyse voor jou kan betekenen? Neem contact op via de website www.dlnetworkanalytics.com of info@dlnetworkanalytics.com.
Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Econometrie-vacature.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956