Vacatures in Econometrie

The PhD Survival Guide

Bron: Julia Wijnmaalen en Julieta Matos Castaño - 07 mei 2020

Ellenlange dagen, isolatie, onzekerheid en mentale en fysieke klachten. Zomaar een greep van aspecten waar een gemiddelde promovendus mee te maken krijgt. Tel daar een verminderd vertrouwen in academici bij op, door onder meer schandalen als gemanipuleerde onderzoeken en #metoo-berichten, en de toekomstige wetenschappers, de promovendi, staan voor een hele grote uitdaging.

Met andere woorden: het is tijd voor een boek. Een boek met een idealistisch doel. Een boek dat voorziet in een behoefte die de academische wereld tot heden ten dage zelf niet vervuld: emotionele support op een luchtige en humoristische wijze!

We moeten de promovendi helpen, misschien zelfs wel redden. Het idealistische doel van dit boek is het humaniseren van de academische wereld. Hopelijk fungeren de persoonlijke verhalen als bakens voor (startende) promovendi’s en helpt het boek hen met het vinden van een weg in de academische wereld en de emotionele vier jaar die voor hen liggen. De tekst is als een vriendelijke invisible friend die je helpt met relativeren, je advies geeft en die helpt het plezier terug te brengen in onderzoek doen. De nadruk moet weer liggen op de toegevoegde waarde van de wetenschapper aan de maatschappij, er moet ruimte komen voor de echte creatieve ideeën en tijd komen zodat foutjes zoals die van meneer Röntgen of meneer Fleming weer mogelijk worden.

Ik wil gewoon dat iedere promovendus zich gaat realiseren hoe cool zijn/haar baan is en dat ze van het proces gaan genieten! Je krijgt 4 jaar lang de kans om jezelf te betaalt te ontwikkelen in/op dat onderwerp dat jij boeiend vindt. Wat een kans!

Als we de huidige academische cultuur willen veranderen, patronen willen doorbreken dan moet je beginnen met hoe je omgaat met promovendi. Daar begint het socialisatie proces, daar wordt je als beginnend academicus gevormd en leer je wat de ‘normaal’ is. Het is als het opvoeden van kinderen: kinderen doen niet wat je zegt, maar ze doen wat ze je zien doen.”

Een promotietraject is als een ontgroening: in deze periode leer je de normen, waarden, en de taal die gewenst is binnen de academische wereld. De lessen die ik in mijn ‘ontgroening’ heb geleerd zijn: produceren is belangrijk, geen tijd voor mensgericht gedrag, geld binnen halen is de enige manier om kans te maken op een tenure positie, voor echt nadenken is eigenlijk weinig tot geen tijd, matig onderzoek is te publiceren als je goed kunt schrijven en het juiste journal zoekt, onderwijs is bijzaak, en werk aan je personal branding.

Mijn boodschap: promovendi neemt de regie over uw promotie terug! Natuurlijk hoop ik ook dat het boek in handen komt van promotoren en inspireert het hen om veel bewuster te zijn van hun aandeel in het proces deel van een promotietraject. Welke rol neem je in een promotie traject? Is dat ook de rol die je wilt? Wat wil je toevoegen aan de vorming van je toekomstige collega? Welke rol wil jij dat de wetenschap heeft in de maatschappij?”

Het boek is te verkrijgen op de www.thephdsurvivalguide.com en via bol.com.

Over de auteur en illustrator:

Julia Wijnmaalen doorliep een promotietraject aan de Universiteit Twente in samenwerking met de Nederlandse Defensie Academie. Ze is nu onder andere werkzaam als veranderkundige bij de Nederlandse Spoorwegen en als docent aan de Universiteit Twente.

Julieta Matos Castaño is ook gepromoveerd aan de Universiteit Twente en The PhD Survival Guide is het tweede boek dat ze heeft geïllustreerd. Julieta werkt nu als post-doc bij de Universiteit Twente en richt zich met haar bedrijf Thought Pirate op freelance consultancy.

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Econometrie-vacature.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956