Econometrie kan het beste worden omschreven als de wetenschap van het economisch modelleren. Het legt zich toe op het kwantificeren van de verhoudingen tussen verschillende economische grootheden. Econometrie pakt de economische theorie op en probeert door middel van wiskundige en statistische technieken verbanden in de economie te ontdekken en voorspellingen te doen of bedrijfsprocessen te optimaliseren.
Ontwikkelingen die op het eerste gezicht willekeurig en onvoorspelbaar lijken, kunnen dankzij de econometrie vaak inzichtelijk en – tot op zekere hoogte – voorspelbaar worden gemaakt.
[videoplayer]
Wat is een Econometrist?
Een Econometrist helpt organisaties complexe economische verbanden inzichtelijk te maken om daarmee hun besluitvormingsproces te ondersteunen. Een Econometrist wordt ook wel eens een wiskundige econoom genoemd. De Econometrist is in staat met statistische technieken verbanden te ontdekken en daarmee voorspellingen te doen over de toekomst. Door grote hoeveelheden data te analyseren en te duiden helpt de Econometrist de organisatie beleid te maken en beslissingen te nemen.
Zo helpt de econometrist bijvoorbeeld bij het nemen van beleggingsbeslissingen, het inschatten van risico’s, de pricing van producten, het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het ontwikkelen van (actuariële) modellen, het valideren van modellen, het uitvoeren van scenario analyses of het ontwerpen van het ideale fabricageproces. De rol die de Econometrist uiteindelijk vervult is sterk afhankelijk van de markt waarin men werkzaam is, de (studie) specialisatie waarvoor is gekozen en de eigenschappen en (sociale)vaardigheden waar men over beschikt.
Econometristen zijn te vinden in de volgende 4 vakgebieden:
Hoe word ik Econometrist?
In Nederland bieden zes universiteiten de studie econometrie aan. Deze universiteiten zijn verdeeld over vijf steden: Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Maastricht en Tilburg.